Kevät keskiaikaisessa puutarhassa

Viime talvi ei ollut kasveille helppo. Kevät antoi odottaa itseään niin, että Lujakallion mailla oli vielä vappua edeltävänä viikonloppuna pieniä rippeitä lumesta. Lujakallion keskiaikaisessa puutarhassa oli kuitenkin kevät jo täydessä käynnissä! Lujakallion kasvimaalle on istutettu kasveja, joita on keskiajalla Euroopassa kasvatettu -ei siis välttämättä erityisesti Suomen alueella vaan hieman etelämpänäkin aikoinaan kasvaneet lasketaan lukuun ja toivotetaan tervetulleiksi, jos ne vain Kanta-Hämeen alueella viihtyvät. Kasvimaasta on eroteltu väri- ja lääkekasvien puoli sekä syötävien kasvien puoli omiksi alueikseen.

Rohtoraunioyrtti siirrettiin paikalle viime keväänä, joten sillä on vasta alkamassa ensimmäinen kokonainen vuosi Lujakalliossa. Keskiajalla rohtoraunioyrttiä käytettiin venähdyksien, luunmurtumien ja ruhjeiden hoitoon, Lujakalliossa se ilahduttaa lähinnä kauniilla kukillaan mehiläiskasvina.
Rohtoraunioyrtti ponnisti reippaaseen alkuun jo varhain!

Humalaköynnös ehdittiin jo julistaa talven uhriksi, mutta niin vain pienenpieniä punaisia alkuja löytyi kun viimevuotisia köynnösvarsia siirreltiin pois tieltä. Neljästä humalaköynnöksestä kaikki näyttävät voivan sittenkin aivan hyvin! Humala on ollut Suomessakin ollut lähellä kasvatettu oluen mauste jo 1300-luvulta lähtien, keskiaikaisesta Turusta tunnetaan runsaasti humalan siemeniä. Humalalla maksettiin myös veroja. Lujakallion omia humalia on myös menestyksekkäästi käytetty oluenpanoon.

Aivan pieni humalanalku, mutta siellä se on!

Suurin ilahdutus oli kirsikkapuu-pari, joka vastoin kaikkia odotuksia oli selvinnyt paitsi tukahduttavan kuumasta viime kesästä jolloin taimet paikalle tuotiin, myös talvesta. Olimme jo syksyllä valmiita toteamaan taimien siirron menneen kesällä pieleen ja valmiit yrittämään uusilla taimilla, mutta niin vain pieniä silmuja löytyi nyt kahdestakin puusta! Englantilainen munkki John de Garlande mainitsee kirsikkapuut muiden puutarhapuiden mukana jo 1200-luvulla  -mainittuna listassa on myös luumu, joista kolmesta istutetusta yksilöstä ainakin yksi näyttää myös Lujakalliossa selvinneen talvesta mainiosti.
Elonmerkkejä kirsikassa
Luumu hyvällä silmulla

Uutena värikasvimaalle istutettiin krappia eli värimataraa josta on sitten myöhemmin luvassa kasvimaailmassa harvinaista punaista väriä. Krapinpunainen on ollut suuressa suosiossa jopa keskiaikaisessa Turussa. Toiseen Lujakallion krappipenkkiin istutettiin siemeniä, toiseen penkkiin on luvassa esikasvatettuja taimia kunhan ne vielä vähän vahvistuvat. Krapin siemenet näyttävät suorastaan erehdyttävästi mustapippureilta!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lujakallion telttapaikat

Talkookuulumisia 5.9.2021

Leiriä pukkaa...