Lujakallion Taitoleiri 2019

Juhannuksena 2019 vietettiin kaikkien aikojen ensimmäistä taitoleiriä Lujakalliossa. Sää suosi mahtavasti leireilijöitä ja uusia taitoja opittiin -pieni saviuuni, lukuisia mehiläisvahaliinoja, erilaisia itsetehtyjä juustoja ja hieman koivuntuohitervaakin näki päivänvalon.

Juustojen tekeminen

Työpajassa tehtiin kahta erilaista juustoa, piimäjuustoa ja juoksuttimella tehtävää juustoa. Kummatkin tekniikat ovat varsin perinteisiä juustontekotapoja, piimäjuuston sanotaan olleen pohjoisessa vanhempaa perua kuin juoksutinjuuston.

Kumpaakin juustoa varten käytettiin 2,5 litraa täysmaitoa. Piimäjuustoon käytettiin lisäksi 0,75 litraa piimää, juoksutinjuustoa varten tarvittiin ruokalusikallinen juustonjuoksutinta.Toinen juustoista maustettiin lisäksi Lujakallion omalta kasvimaalta kerätyillä timjamilla ja ruohosipulilla.
Kauemmassa kattilassa piimäjuusto kiehahtamista odotellen, lähemmässä juoksutinjuusto jonka ei tarvinnyt kuin lämmetä.
Piimäjuusto herottui varsin hyvin.

Juustomassa laitettiin valumaan kankaan päälle harvaan koriin.
Piimäjuusto valumassa (herat otettiin talteen!). Taustalla juoksutinjuusto painon alla tiivistymässä, päällä kulho painona.
Valmista tuli! Edessä timjamilla ja ruohosipulilla maustettu piimäjuusto, takana juoksutinjuusto. Nämä syötiin perjantai-illan yhteissyömingeillä.

Saviuunin tekeminen

Saviuunista oli tarkoitus tulla siirrettävä, joten se rakennettiin lavan päälle. Normaalistihan näin ei olisi ollut vaan uuni olisi sijainnut rakennuksessa kiinteänä (jolloin se olisi voinut olla suurempikin), mutta tämä uuni oli tarkoitus ottaa markkinoille mukaan. Samalla se toimi testiversiona mahdolliselle tulevalle isommalle uunille.

Puisen alustan päälle tehtiin tulen kuumuudelta eristävä hiekkataso.
Hiekkatason päälle rakennettiin uunin sisäosan muotti märästä hiekasta. Muotti peitettiin sanomalehdellä -mietittiin että keskiaikaisittain tämä onnistuisi mahdollisesti kankaallakin.
Muotin päälle ladottiin ensimmäinen kerros uunin varsinaista osaa. Sisempi kerros tehtiin hiekasta ja savesta. Massan polkeminen oli hauskaa hommaa! Ulompi kerros tehtiin hiekasta, savesta ja oljesta.
Oviaukko uunille puhkaistiin hieman myöhemmin, tässä vielä koko kupu ennen oven puhkaisua. Kun oviaukko oli avattu, alettiin seuraavana päivänä varovaisesti kaapia sisäosan hiekkaa pois.
Kun sisäosa oltiin saatu tyhjäksi, sitä kuivateltiin ensin varovasti kynttilöillä.
Lopulta sinne uskallettiin tehdä pienenpienet tulet -ja hyvin tämä uuni kesti senkin!
Mehiläisvahaliinat

Astiaa ja sen sisältöä suojaavia mehiläisvahaliinoja voi suorastaan sanoa muovikelmun edeltäjiksi, niin samaa virkaa ne toimittavat -sillä erolla että nämä liinat on mahdollista käyttää useaan kertaan. Niitä sanotaan olleen jo muinaisessa Egyptissä, ja oletettavasti niitä myös näkyy 1300-luvun kuvituksissa.

Liinan päälle rapsuteltiin pieniä nökäreitä mehiläisvahaa.
Kuumuutta saatuaan ne alkoivat melko nopeasti sulaa...
Märkä ja kuuma liina kuivui ja kovettui varsin nopeasti.
Lady Constancian testipurkki tuoreen liinansa kanssa. Hyvin toimii!

Koivuntuohiterva 

Koivuntuohitervaa eli tököttiä on käytetty jo kivikaudella esimerkiksi nuolenkärkien kiinnittämiseen, mutta monenlaista muutakin käyttöä sillä historian mittaan on ollut -erityisesti idän suunnalla sen käyttö on jatkunut vielä pitkälle historialliselle ajalle ja sillä on mm. korjattu lohjenneita keramiikka-astioita.

Pieni metallirasia tungettin mahdollisimman täyteen koivuntuohta.Sitten kansi tiiviisti päälle. Kannen päälle sijoitettu kivi varmisti, että happi ei pääse purkin sisäpuolelle.
Rasia ja sen alle sijoitettu tervankeräyspurkki laitettiin nuotioon, päälle kunnon nuotion ainekset. Puita poltettiin kaikkineen puolitoista tuntia.
Kun nuotio oli sammunut ja metallirasiakin jäähtynyt, katsottiin mitä saatiin aikaan. Tuohet olivat hyvin hiiltyneitä!
Tervaakin saatiin lusikallinen. Määrässä ei hurraamista, mutta tuotos oli täysin sitä mitä haettiinkin!

Työpajoissa toki opittiin paljon, mutta muutenkin tapahtuma oli leppoisan tunnelmainen ja luonto näytti leireilijöille parastaan. Hieman leiritunnelmia tapahtuman varrelta!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lujakallion telttapaikat

Talkookuulumisia 5.9.2021

Leiriä pukkaa...